Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /www/wwwroot/serultfiatalok.hu/templates/yoo_cloud/warp/systems/joomla/layouts/com_content/article/default.php on line 13

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /www/wwwroot/serultfiatalok.hu/includes/application.php on line 536
Nyomtatás

Színek, Hangok, Hangulatok

Írta: Sándor Ildikó on . Beküldve: Hírek

A Színek, Hangok, Hangulatok elnevezésű rendezvény auditív (zenei) élményre épülő integrált vizuális program, melynek során a résztvevők kisebb – aktuálisan szerveződő – csoportokban alkottak képeket élő zenére.
A képeket inspiráló zenék közül kilencet a Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Zeneművészeti Iskola 3 növendéke trombitán, a tizedik zenét pedig az iskola zenetanárai – Bogáthy Gábor trombitán és Szili Zoltán elektromos orgonán – tolmácsolták az alkotó csoportoknak. (Növendékek: Godó Máté, Brückner Bálint, Drahos Balázs). Segítségünkre volt még Nagy Sándor Miklósné a Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Zeneművészeti Iskola művésztanára is.


Ez a közös alkotó tevékenység kapcsolatteremtő elemként is funkcionált ép és értelmi akadályozottsággal élő fiatalok között, hiszen kisebb alkalmi közösségek szerveződtek, annak minden előnyös hatásával együtt. Ezzel újabb lehetőség teremtődött a valódi társadalmi elfogadás, az integráció megvalósulására.
Az itt bemutatott 10 alkotás egyenként mesél nekünk, amikor nézzük őket.
A program a zene és a vizuális művészetek spontán létrejövő terápiás hatását kihasználva egyszerre teremtett lehetőséget az önkifejezésre, a belső érzések, érzetek, vágyak és az aktuális élethelyzetek kifejezésére. A sérüléssel élő alkotók számára a szóbeli közlés gyakran nehézségekbe ütközik, de képesek virtuóz módon beszélni a színek és formák nyelvén. A szívükből szólnak. Olykor megrázó hangon. Mélyre rejtett, szavakban ki nem fejezhető érzelmeikkel szembesítik a képek nézőit, az akadályozottsággal élő személyeket megérteni szándékozókat.
Izgalmas, színes anyagról van szó, ami témáját tekintve igen változatos. A látogatót egyfajta szellemi kalandozásra hívja, ahol a képeket nézve ébredő saját benyomásait, érzéseit kell összevetnie az alkotók által létrehozott képi üzenetekkel.
Az érintettség felfedezése – a mások megértésének vágya – egy olyan lépés embertársaink irányába, amely, ha nem is vezet egyértelmű válaszokhoz, néhány új nézőponttal gazdagodva saját magunk és környezetünk jobb megértéséhez nyithat utat, akár, e műveken keresztül is.

A rendezvény támogatója: Kaposvár Megyei Jogú Város Közgyűlésének Népjóléti Bizottsága által kiírt 2014 évi pályázata. Támogatás összege: 25 000 Ft
A rendezvény szervezője: Kaposvári Fogyatékos Fiatalok Teljes Életért Alapítvány (pályázó)

Közreműködő partnerek:
Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Zeneművészeti Iskola
Kaposvári Egyetem Pedagógiai Kar
Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár

Az elkészült alkotások megtekinthetők:
a Kaposvári Egyetem Pedagógiai Karán 2014. okt.08-22-ig Megnyitó: 2014. okt.08. 13.30
a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtárban 2014. okt. 28- nov.10-ig
majd a Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Zeneművészeti Iskolában

1. Aranyosi Ervin: Légy boldog
2. Légy boldog ok nélkül, ne keress rá okot!
Mert, ha az ok múlik, az öröm elpárolog!
Figyeld a gyermeket, élvezi a létet.
Nincs benne utálat, nincs benne ítélet.
Képes minden szépet örömmel fogadni.
Nem őrizget kincset és szívből tud adni.
Mert a szeretetnek, nincs oka, nincs ára.
Nyílt szívvel csodálkozz rá a nagyvilágra!
Joseph Tissot szép festménye
KE. HALLGATÓK:

1. BARABÁS ESZTER
2. NAGY BIANKA
3. IHÁDI EVELIN
4. GUGORA RÉKA
5. FARAGÓ ANNA
6. GÜLDNER VIKTÓRIA
7. MAGYAR VIKTÓRIA
8. HERBÁN VIVIEN

KAT.ISK.

3. TAKÁCS LILIÁNA
4. TŐCZI VIRÁG
5. SINKA ESZTER
6. HÁZ LÉNA
7. NAGY JÚLIANNA
8. SIMON KATA
9. VÁLI JULIANNA
10. OZSVÁTH ANGÉLA
11. BRÜCKNER BÁLINT
12. PÉTERFAI ÖRS
13. TÓTH ÁDÁM
14. KALMÁR ADÉL
15. MATESZ HENRIETTA
16. GODÓ MÁTÉ
17. DRAHOS BALÁZS

Bonus William Hill
Bonus Ladbrokes
Premium Templates